lördag 14 december 2013

14 december: Överlevaren Isaq

Foto: RS
Överlevaren Isaq av Boel Werner är en lättläst bok från LL-förlaget som handlar om Isaq, en ung kille som bor i en orolig del av världen där våld och krig är en del av vardagen. Isaqs pappa har blivit mördad och en kväll dyker männen som dödat pappan upp för att också döda Isaq. Isaq minns farbroderns ord om att fly till Europa, det är Isaqs enda chans till ett bra liv.

8 veckor senare är Isaq i norra Sverige. Vägen dit var otroligt svår och lång, han förlorar flera ägodelar och en vän på vägen, men nu är han trygg och han befinner sig i ett land som inte är i krig. Livet i Sverige blir dock inte så lätt som han först trott. Isaq vill bo i en egen lägenhet och skaffa ett jobb, gärna i Stockholm. Men han kommer till ett boende för ensamkommande ungdomar i norra Sverige, där börjar hans nya liv med nya vänner och ett nytt språk och en ny kultur att lära sig.

Detta är en viktig berättelse som alla borde läsa. Det är angeläget för oss att ta del av hur traumatiskt det kan vara att fly från krig och oroligheter och komma till något helt okänt.

Här kan du provläsa ett kapitel ur boken. Vill du ha lektionsförslag så finns det på LL-förlaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar